Hoe je je reisgeld beter kunt beheren
Steek je hand op als je in de war raakt over valutawisselingen, geld opnemen in het buitenland en je geld veilig houden tijdens het reizen. Net als toiletten, afhaalmaaltijden en vervoer heeft elk land zijn eigen eigenaardigheden en uitdagingen voor reizigers als het gaat om contant geld. Het kan moeilijk zijn om de meest effectieve manier te vinden om je geld in het buitenland te beheren en het bedrag dat je verliest aan verborgen kosten of toeslagen te verminderen. Voeg daarbij de paranoia over de beste manier om je geld veilig te houden in een hostel of op straat, en het is waarschijnlijk een van de dingen waar we ons allemaal te veel zorgen over maken voor en tijdens een reis.
En als je denkt dat dit alleen een probleem is voor mensen die lange reizen maken door landen met verschillende valuta’s en ontwikkelingsniveaus, denk dan nog eens na! Zelfs tijdens een weekendje weg in Europa zijn er een aantal eenvoudige fouten die reizigers maken, wat resulteert in een duurdere en stressvollere vakantie.
Reisroutevoorbeeld: Albanie groepsreis
Wissel nooit geld op het vliegveld
De vreselijke wisselkoers hier is gebaseerd op wanhoop en jouw gebrek aan voorbereiding – je zult veel meer verliezen dan je verwacht.
Een handig, gratis appje op je telefoon is vooral nuttig als je door verschillende landen met verschillende valuta’s reist. Onthoud dat de app de pure wisselkoers toont, dus je zult nooit zo’n goede koers krijgen van een bank, app of geldwisselaar. Het is echter een goede indicator van hoeveel verborgen commissie iemand je mogelijk in rekening brengt voor het wisselen van vreemde valuta en om snel vertrouwd te raken met lokale prijzen op een nieuwe plek.
Aangezien je nooit meer geld op het vliegveld zult wisselen, moet je weten dat online wisseldiensten meestal betere tarieven bieden om vreemde valuta te krijgen dan het doen op de winkelstraat.
Hoeveel contant geld moet je meenemen naar het buitenland? Dat hangt echt af van je eigen voorkeuren, uitgavenpatroon en de infrastructuur van het land dat je bezoekt.
Let op dat sommige landen, zoals Marokko, valutabeperkingen hebben waardoor het erg moeilijk is om bankbiljetten buiten hun grondgebied te verkrijgen, terwijl andere landen misschien slechts zeer kleine hoeveelheden van hun valuta beschikbaar hebben voor wisseling. In dit geval is je beste optie om een geldautomaat te vinden op de luchthaven wanneer je landt; dit zal je helpen totdat je een bank of wisselkantoor kunt bezoeken en grotere bedragen kunt wisselen of opnemen.
Neem niet slechts één bankpas mee
Kaarten kunnen kwijtraken, gestolen worden, stoppen met werken, mysterieus doormidden breken of door een geldautomaat worden ingeslikt. Als je op reis gaat – vooral voor een langere reis – moet je minstens twee betaalpassen en een creditcard meenemen naar het buitenland.
En nu het belangrijke deel… bewaar ze altijd op verschillende plaatsen! Bewaar ze nooit samen.